Kurs Cukiernik I stopień

Przedmiot: Podstawy przemysłu spożywczego

Termin: 10.05-02.06.2021

Nauczyciel uczący: mgr inż. Renata Grzywacz

 

Działy do realizacji:

            1. Składniki odżywcze  i ich rola.

            2. Charakterystyka witamin.

            3. Zagrożenia zanieczyszczeniami podczas produkcji wyrobów cukierniczych.

            4. GHP i GMP-w zakładach cukierniczych.

            5. Piramida zdrowego żywienia.

 

Do realizacji tych treści podaję w załącznikach:

            Składniki odżywcze i ich rola

            Składniki odżywcze

            Witaminy

            Piramida zdrowego żywienia

            Zagrożenia zanieczyszczeniami

            GMP i GHP

 

W celu zaliczenia przedmiotu należy wykonać następujące zadania.

Zadanie nr 1
Podaj przykłady zanieczyszczeń biologicznych, chemicznych, fizycznych podczas produkcji następującego wyrobu cukierniczego: tort śmietankowy z owocami.

Zadanie nr 2
Scharakteryzuj zasady zdrowego odżywiania zgodnie z piramidą żywieniową.

Zadanie nr 3
Scharakteryzuj wartość odżywczą dowolnie wybranego produktu mlecznego.

 

Zadania należy przesłać do 25.05.2021 na adres

renatagrzywacz.zsilawa@gmail.com

Proszę napisać w programie Word. W treści podać Imię, nazwisko, nazwę kursu i nazwę swojej szkoły.

Życzę powodzenia, pozdrawiam,

Renata Grzywacz