Kurs Cukiernik I
stopień
Przedmiot: Podstawy
przemysłu spożywczego
Termin: 10.05-02.06.2021
Nauczyciel uczący: mgr inż. Renata Grzywacz
Działy do realizacji:
1. Składniki
odżywcze i ich rola.
2. Charakterystyka
witamin.
3. Zagrożenia
zanieczyszczeniami podczas produkcji wyrobów cukierniczych.
4. GHP i
GMP-w zakładach cukierniczych.
5. Piramida
zdrowego żywienia.
Do realizacji tych treści podaję w załącznikach:
● Składniki
odżywcze i ich rola
● Witaminy
● Zagrożenia
zanieczyszczeniami
W celu zaliczenia przedmiotu należy wykonać następujące
zadania.
Zadanie nr 1
Podaj przykłady
zanieczyszczeń biologicznych, chemicznych, fizycznych podczas produkcji
następującego wyrobu cukierniczego: tort śmietankowy z owocami.
Zadanie nr 2
Scharakteryzuj
zasady zdrowego odżywiania zgodnie z piramidą żywieniową.
Zadanie nr 3
Scharakteryzuj
wartość odżywczą dowolnie wybranego produktu mlecznego.
Zadania należy przesłać do 25.05.2021 na adres
renatagrzywacz.zsilawa@gmail.com
Proszę napisać w programie Word. W treści podać Imię, nazwisko,
nazwę kursu i nazwę swojej szkoły.
Życzę powodzenia, pozdrawiam,
Renata Grzywacz