Kurs: Sprzedawca I stopień
luty/marzec 2021
Przedmiot: Towar jako
przedmiot handlu
Nauczyciel uczący: Renata
Grzywacz
1. Zakres towaroznawstwa
2. Klasyfikacja towarów
3. Normalizacja i jej znaczenie
4. Właściwości towarów, czynniki wpływające na ich jakość
5. Funkcje opakowań
6. Klasyfikacja opakowań
7. Oznakowanie towarów
8. Znaki informacyjne
9. Magazynowanie towarów
10. Czynniki wpływające na jakość przechowywanych towarów
11. Zmiany zachodzące w przechowywanych towarach
12. Szkodniki magazynowe
13. Ubytki magazynowe
14. Ochrona towarów podczas transportu
15. Konserwowanie towarów
16. Towary żywnościowe
17. Konserwowanie wybranych produktów nieżywnościowych
18.19. Składniki odżywcze
20. Węglowodany
21.22. Tłuszcze
23.24. Białka
25.26. Składniki mineralne
27.28. Witaminy
29.30. Znaczenie wody dla organizmu człowieka
31.32. Wartość kaloryczna artykułów żywnościowych
Do podanych zagadnień podaję materiał do nauki w załącznikach:
● Załącznik
nr 1 – podręcznik w PDF – Towar jako przedmiot handlu;
● Załącznik
nr 2 – Węglowodany;
● Załącznik
nr 3 – Składniki mineralne i
witaminy;
● Załącznik
nr 4 – Składniki odżywcze.
W celu zaliczenia tego przedmiotu należy wykonać zadania:
Zadanie nr 1.
Określ wartość użytkową dowolnego produktu mlecznego:
a) określ właściwości fizyczne;
b) określ właściwości odżywcze;
c) określ właściwości techniczne;
d) bezpieczeństwo użytkowania;
e) zdolność zaspokojenia potrzeb i zapewnienie satysfakcji
nabywcy.
Zadanie nr 2.
W jaki sposób dostawca może wpłynąć na sprawność odbioru towarów?
a.
b.
c.
d.
e.
f.
Zadanie nr 3.
Dobierz sortymenty do podanych asortymentów
Nabiał----jego sortymenty to
a.
b.
c.
d.
Meble-------------jego sortymenty to
a.
b.
c.
d.
Pieczywo----------jego sortymenty to
a.
b.
c.
d.
Pracę (jeśli możliwe, napisaną w Word) należy przesłać na
adres
renatagrzywacz.zsilawa@gmail.com
W tytule podać Imię nazwisko nazwę kursu.
Termin nadsyłania prac do 9 marca 2021 r.
Życzę powodzenia
Pozdrawiam,
Renata Grzywacz