Zakres materiału z przedmiotu:
podstawy przemysłu spożywczego.
Zawód: cukiernik I stopień.
Liczba godzin 28
Nauczyciel uczący: Renata Grzywacz
1. Podział składników odżywczych.
2. Charakterystyka i wartość odżywcza białek.
3. Charakterystyka i wartość odżywcza węglowodanów.
4. Charakterystyka i wartość odżywcza tłuszczy.
5.6. Charakterystyka i wartość odżywcza witamin.
7.8. Charakterystyka i wartość odżywcza składników mineralnych.
Instrukcja :
Do tych treści podaję 3 załączniki : nr 1, nr 2, nr 3
9. Przemiana materii organizmu człowieka.
10. Podział produktów spożywczych na grupy.
11. Piramida zdrowego żywienia – załącznik nr 4
12. Przemiany biochemiczne zachodzące w żywności.
13. Przemiany mikrobiologiczne zachodzące w żywności.
14. Przemiany chemiczne zachodzące w żywności.
15. Przemiany fizyczne zachodzące w żywności.
16. Warunki przechowywania produktów spożywczych.
17. Wpływ warunków przechowywania na zmiany zachodzące w żywności.
18. Ogólne zasady higieny w produkcji cukierniczej.
19. Zagrożenia żywności zanieczyszczeniami fizycznymi.
20. Zagrożenia żywności zanieczyszczeniami biologicznymi.
22.23. Zagrożenia żywności zanieczyszczeniami chemicznymi
Instrukcja: Do zagrożeń żywności podaję treści w załączniku nr 5.
24. Przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności w Polsce.
25. SystemGMP.
26. SystemGHP
27. System HACCP
28. Kodeks żywieniowy – podstawowe przepisy prawne.
Instrukcja : Załącznik nr 6.
Prace
kontrolne do wykonania dla kursu
cukiernik I stopień:
1.Wpływ składników odżywczych na
funkcjonowanie organizmu człowieka.
2. Zmiany zachodzące w żywności pod wpływem przemian mikrobiologicznych,
chemicznych i fizycznych (podaj przykłady tych przemian w wyrobach
cukierniczych).
Prace należy wykonać w
programie Word lub PowerPoint i przesyłać do 18 kwietnia br.
na adres
renatagrzywacz.zsilawa@gmail.com
W tytule proszę podać:
Imię
Nazwisko, kurs cukiernik I stopień, tytuł pracy
W razie trudności napisać
ręcznie i przesłać na wskazany adres.